Tagi Wiadomości z tagiem "RODO"

RODO

6 nowych regulacji gospodarczych

Ocena skutków regulacji - Impact Assessment wskazuje na daleko idące skutki nowych 6 regulacji działaności gospodarczej w Polsce. Chodzi w szczególności o nowe obowiązki antykorupcyjne dla firm, odpowiedzialność podmiotów zbiorowych, działalność gospodarcza w niedziele, ochrone...

2018 Odyseja informatyczna

Dynamiczny okres przemian nazwany przez Ireneusza Wiśniewskiego z F5 Networks 2018 Odyseją,  to celny opis trendów w cyberbezpieczeństwie 2018. Wszystko jest ze sobą połączone, a każdy element każdego przedmiotu ma na celu dostarczenie danych dla...

2018: analityka na sztucznej inteligencji AI

Sztuczna inteligencja, outsourcing procesów analitycznych, szerokie zastosowanie tzw. data lakes – to główne trendy, które w 2018 roku zdominują analitykę danych – jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się gałęzi IT. Zdaniem ekspertów epoka zachwytu i...

Czy wierzyć w prawo do zostania zapomnianym?

Wynikające wprost z przepisów o ochronie danych osobowych - prawo do bycia zapomnianym to pan-europejski problem. Po wejściu w życie RODO: rozporządzenia o ochronie danych osobowych 28 maja 2018, wejdzie w życie nowa ustawa...

UE: wkrótce mocna ochrona danych RODO

Dostawcy rozwiązań chmurowych oraz systemów zarządzania danymi zacierają ręce. Unijne rozporządzenie RODO, od maja 2018 wymusi duże zmiany w administrowaniu danymi po stronie przetwarzających dane osobowe klientów. Dane znajdą się pod szczególną ochroną prawną co spowoduje,...

Niepopularne prawo o ochronie danych RODO?

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych na terenie EU - RODO zacznie obowiązywać w majau 2018. Kluczem do skuteczności wprowadzenia regulacji sa konsekwencje w przypadku zaniedbań w zakresie ochrony danych osobowych. Do tej pory jednak tylko połowa firm wprowadziła  zmiany w procedurach....

Dane osobowe pod presją

Ponad 30 proc. Polaków spotkało się z naruszeniem danych osobowych: dostajemy niechciane maile z ofertami, których nie oczekujemy czy informacje z zaproszeniami na gratisowe badania wszystkiego wraz z gwarancją otrzymania prezentu. Niepotrzebnego i bezwartościowgo rzecz...

RODO: wstępny projekt polskiej regulacji

Ministerstwo Cyfryzacji opublikowało wstępny projekt ustawy o ochronie danych osobowych, który ma dostosować polskie regulacje do unijnego rozporządzenia o ochronie danych RODO. Nowa regulacja ma ujednolicić przepisy we wszystkich 28 państwach członkowskich Unii Europejskiej...

RODO: nowe obowiązki administratora danych

Ocena skutków regulacji musiała przynieść pożądane wyniki gdyż organa administracji UE wprowadzają RODO: europejskie rozporządzenie o ochronie danych osobowych. Przepisy RODO nakładają na administratorów rozbudowany obowiązek informacyjny. W przepisach tych pozostaje rozróżnienie na dane uzyskane...